Brokolica - semienka
CHUŤ:
svieža brokolica svojou korenistou chuťou mierne pripomína čínsku kapustu
CHARAKTERISTIKA:
Pre brokolicu je charakteristický vysoký obsah antioxidantu sulforafan, zdraviu prospešného glykozidu horčice (až 100-krát vyšší ako v prípade zrelej brokolice). Obsahuje horčicový olej a zlúčeniny síry (nazývané glukozinoláty), ktoré sú dobre známe pre svoje protirakovinové účinky. Okrem toho obsahuje brokolica veľa minerálov (chróm, železo, fluór, jód, draslík, vápnik, meď, mangán, sodík horečnatý, fosfor a zinok), vitamíny B1, B2, B3, B6, C, E, K a provitamín A rovnako ako cenné sekundárne rastlinné látky: flavonoidy, izoflavonoidy, glukozinoláty, polyfenoly, horčičné oleje a karotén.
POZITÍVNE VLASTNOSTI: antibakteriálne, detoxikačné, protizápalové účinky, znižujúce hladinu cukru v krvi
VYUŽITIE: do šalátu, na chlieb, na odšťavovanie do smoothies, na tvarohovú nátierku alebo na ozdobu vašich jedál
CHUŤ:
svieža brokolica svojou korenistou chuťou mierne pripomína čínsku kapustu
CHARAKTERISTIKA:
Pre brokolicu je charakteristický vysoký obsah antioxidantu sulforafan, zdraviu prospešného glykozidu horčice (až 100-krát vyšší ako v prípade zrelej brokolice). Obsahuje horčicový olej a zlúčeniny síry (nazývané glukozinoláty), ktoré sú dobre známe pre svoje protirakovinové účinky. Okrem toho obsahuje brokolica veľa minerálov (chróm, železo, fluór, jód, draslík, vápnik, meď, mangán, sodík horečnatý, fosfor a zinok), vitamíny B1, B2, B3, B6, C, E, K a provitamín A rovnako ako cenné sekundárne rastlinné látky: flavonoidy, izoflavonoidy, glukozinoláty, polyfenoly, horčičné oleje a karotén.
POZITÍVNE VLASTNOSTI: antibakteriálne, detoxikačné, protizápalové účinky, znižujúce hladinu cukru v krvi
VYUŽITIE: do šalátu, na chlieb, na odšťavovanie do smoothies, na tvarohovú nátierku alebo na ozdobu vašich jedál
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.